Logopedinja u svijetu razvoja aplikacija


single-product

Programeri znaju programirati - ali ne poznaju vrtiće iznutra. Kako bismo isprogramirali pametnu aplikaciju za vrtiće, trebao nam je netko tko zna kako rade vrtići, što im treba, i što je u cijeloj priči važno. U tome nam je pomogla naša Nataša Šunić Vargec.


Nataša je magistra logopedije, vlasnica logopedske ordinacija, stručna suradnica u nizu vrtića i škola na području Zagreba. Radi u Centru za odgoj i obrazovanje Velika Gorica. Koautorica je studija logopedije i organizatorica dva stručna simpozija.
Objavila je slikovnice Kad slova ne slušaju, Slikom do priče, Mali čarobnjaci, Mala škola emocija, a uskoro joj izlazi i knjiga Vedrina suncokreta, posvećena boljem razumijevanju Down sindroma.  
Šira javnost je poznaje kao autoricu je popularnih članaka iz polja logopedije je i stručna suradnica cijelog niza medija (HRT, Moje dijete, Doktor, Vaše zdravlje, Vita, Tena i Zdrav život,  Večernji list, 24 sata, roditelji.hr, sretnodijete.net, ordinacija.hr - da istaknemo samo neke).

Ti si kao logoped i osoba s iskustvom rada u odgojno-obrazovnom sustavu sudjelovala pri oblikovanju OrdyBee aplikacije za upravljanje vrtićima. Kakvo je to bilo iskustvo?



Zanimljivo :)
Nakon niza godina rada u praksi bilo mi je jako zanimljivo sagledati naš posao iz perspektive programera i naučiti što se sve može napraviti tehnologijom.


Nisam od početka razumjela sve ciljeve uvođenja aplikacije u naš rad. Sada sam oduševljena i uvela sam mnoge tehnologije u svoj rad.


Možeš li nam dati primjer?


Umjesto traženja materijala posvuda, tehnologija omogućava sistematizaciju po dobi, teškoći, broju dolazaka, uključenosti stručnjaka. Uz par klikova mogu pronaći potrebne materijale, a kroz djetetov digitalni karton u tren oka vidjeti što sam radila ja, što su radili kolege.
Neku djecu rijetko viđam i važno mi je da imam detaljan uvid u njegov napredak sa mnom i s drugim kolegama. To je posebno bitno kad djeca imaju više poteškoća.

Što vidiš kao najveće izazove rada u vrtićima i centrima za odgoj i obrazovanje?


Željela sam pomoći da se kroz aplikaciju povežu i definiraju svih procesi i procedure i prevedu u digitalni svijet.

To olakšava rad i dostupnost informacija kako roditeljima, tako i svima koji su uključeni u proces rada.

Meni kao logopedu je posebno bitno povezivanje svih kartona svakog djeteta. Važno je znati uzima li dijete lijekove, je li po kakvom terapijom, koliko puta je dolazilo logopedu, psihologu, postoje li indikacije da dijete živi u disfunkcionalnoj obitelji…

Opservacija raznih stručnjaka daje cjelovit uvid i pomaže da svi radimo bolje i kvalitetnije. OrdyBee omogućava jednostavnu komunikaciju i usklađivanje svih stručnjaka koji rade s djetetom.

Mogu li se izazovi vrtića riješiti tehnologijom i kako?


Naravno! Sustav poput OrdyBee omogućio je povezivanje svih dokumenata i pojednostavljivanje procesa i na koncu bolju komunikaciju djelatnika vrtića međusobno ili s roditeljima.

To poboljšava kvalitetu rada i omogućava pravovremeno informiranje roditelja o svemu što je potrebno.

Na primjer, ako radim s djetetom koje muca, ja moram imati informaciju je li dijete pod nekim lijekovima, kakva je situacija kod kuće. OrdyBee omogućava interdisciplinarnost i olakšava suradnju s roditeljima.

Kako se može unaprijediti rad stručnih službi?


Prvenstveno poboljšanjem komunikacije i uštedom vremena. OrdyBee osigurava jedno mjesto gdje su pohranjeni svi dokumenti, kartoni. Tamo svi stručni suradnici imaju uvid u to što se radi s djetetom, raspored aktivnosti, a to je ujedno i mjesto gdje možemo izmijeniti mišljenja, ideje i informacije.

Koje funkcionalnosti OrdyBee misliš da će najviše pomoći stručnim suradnicima?


Uz ovo što sam rekla, važno je to što se svim podacima o djetetu može pristupiti s druge lokacije i s bilo kojeg uređaja. To je praktično i omogućava dobru komunikaciju neovisno o tome u kojem područnom objektu je dijete, odnosno gdje je sjedište stručnog suradnika. I štedi jako puno vremena.

OrdyBee se i dalje razvija - što bi voljela vidjeti od novih funkcionalnosti?


Mislim da bi svima nama olakšalo rad da možemo pristupiti materijalima za rad s djecom kroz aplikaciju, klikom miša prema dobi, poteškoćama, interesima djece. To bi olakšalo i rad odgajateljima, ali i uvođenje u posao mlađih kolega.

A važno je i i osigurati nove oblike interakcije s djecom, roditeljima ali i suradnicima.

Kao stručnjakinja za rad s djecom, što bi rekla - kako da roditelji u slučaju lockdowna ili samoizolacije, kad su djeca doma, balansiraju između svog posla, brige o djetetu… i što s tehnologijom? Svi smo svjesni da ona nije idealna za malu djecu - ali kad je lockdown ili kad su grupe u samoizolaciji, a roditelj mora raditi - nemamo baš izbora…


Predškolarce je "zahvatio" je lockdown, ostali su uskraćeni za program predškole.
Zato mislim da bi bilo dobro razviti aplikaciju preko koje dijete moze kontrolirano raditi na usvajanju predčitalačkih vještina, što uključuje rad na glasovnoj i slogovnoj analizi i sintezi, percepciji inicijalnog i finalnog glasa u rijeci, rad na finoj motorici-grafomotorne vještine, pojmu broja, veličine, i na kraju prostornih i vremenskih odnosa.


Lijepo bi bilo da je aplikacija zabavna za dijete, i da se osmisli neka nagrada koja bi dijete motivirala za daljnje učenje.

OrdyBee tim se slaže - radimo na razvoju modula za vrtić na daljinu, a u planu je i niz pametnih funkcionalnosti koje ćemo razviti u suradnji s Natašom, ali i svima vama. Imate ideju za nas? Želite nešto dodati u OrdyBee? Slušamo vas - pišite nam na suradnja@ordybee.com.
crafted by Dikobraz